lammeskind

Forfatter: Thomas Pallesen                                                                          

I det store udland er Danmark kendt for flere ting. Her kan i flæng nævnes så vidt forskellige ting som vikingerne, H.C. Andersen, dansk design, bacon, kongehuset og en lang række andre særpræg, der alle er med til at gøre Danmark unik.

Et af disse særpræg er i høj grad også vores boligindretning. Verden over er vi kendt for vores nordiske look, der har sin helt egen stil i forhold til de fleste andre lande. Men hvad er det egentlig, der kendetegner en nordisk inspireret boligindretning? Og hvad kan du gøre for at skabe et nordisk look i dit hjem?

Den nordiske farvepalette er afgørende

Farverne i dit hjem er måske den allervigtigste ting at tage højde for, når du skal lade dig inspirere af det nordiske look. Her er der nemlig bestemte karakteristiske farver, der går igen:

  • Hvid
  • Sort
  • Brun
  • Grå

Har du først besluttet dig for at følge den nordiske stil, er det derfor vigtigt, at du tager udgangspunkt i disse farver – og nuancevarianter heraf – når du skal indrette dit hjem.

Betyder det så, at du ikke kan bruge farver som blå, rød, gul og grøn i dit hjem?

Bestemt ikke. Det betyder blot, at du skal være meget varsom med ikke at bruge deciderede ”pangfarver” i indretningen. Større objekter som f.eks. en væg eller et møbel bør som udgangspunkt ikke være i kraftige farver, men pastelnuancer kan sagtens passe ind. Sagt med andre ord – drop den skriggrønne sofa og find i stedet en sofa i en smuk pastelgrøn farve.

Når farvevalget på de større elementer som tapet og møbler er på plads, kan du til gengæld godt skrue op for farverne. Her er kunst i kraftige farver en helt oplagt mulighed, ligesom friske blomster giver smukke farvekontraster. Skal det nordiske look bevares, er det dog vigtigt, at de kraftige farver ikke tager over, men i stedet blot fungerer, som det de er – en kontrast til de nordiske farver.

Lad naturen flytte ind i dit hjem

Hvis der er noget, der udover farverne i den grad kendetegner det nordiske hjem, må det være naturen. Allerede ved farvevalget er der fokuseret på naturlige farver, men det nordiske hjem bliver først rigtig nordisk, når naturen inviteres indenfor.

Det kommer særligt til udtryk i dit valg af møbler. Træmøbler med et lidt ”råt” look passer fremragende ind i det nordiske hjem. Det gælder f.eks., når du skal vælge bordplader. En plankebordplade i et naturligt trælook komplimenterer det nordiske look helt perfekt.

Det er dog ikke kun de sædvanlige møbler, der kan præge det nordiske look. Smukke, nordiske lammeskind er et must have, hvis dit hjem for alvor skal have et naturligt, nordisk præg, og der er rig mulighed for at købe lammeskind og lammeskindshynder til både spise- og lænestole samt sofaen eller til foran kaminen.

I det hele taget er det en god idé at udfordre fantasien lidt og finde på andre ting fra naturen, der kan passe ind i hjemmet. Hvad med en træstamme som fodskammel foran din lænestol? Eller måske en lampe i naturligt træ?

Der er masser af muligheder for at invitere naturen indenfor i dit hjem; det gælder blot om at tænke kreativt og udnytte de mange muligheder, der findes.

Nips, levende lys og hygge

Når andre nationaliteter skal sætte ord på den danske boligstil, kommer ordet ”hygge” ofte frem. Vi danskere elsker den hyggelige stemning, og det er derfor også oplagt at fokusere på hyggen, når hjemmet skal indrettes.

Vi har allerede tidligere nævnt lammeskindet, som ikke blot giver et naturligt look, men med sin blødhed og varme også understøtter den hyggelige stemning i hjemmet. Derudover er det også en god idé med nips såsom vaser og figurer, men også bøger og magasiner, der alle bidrager til den hyggelige stemning. Endelig fungerer levende lys i form af store stearinlys altid som en hyggelig prik over i’et, når den sidste finger skal sættes på boligindretningen.

Sådan kommer du i gang

Som du kan se, er der masser af muligheder for at præge din boligindretning i en nordisk retning. Det gælder blot om at komme i gang. Du kan altid starte ud i det små ved at købe billigt lammeskind og lidt nordiske nips. På den måde inviterer du både naturen indenfor samtidig med, at du skruer gevaldigt op for hyggen.

Herefter kan du så overveje, om du skal male dit hjem i nordiske farver og erstatte nogle af dine møbler med nordisk inspirerede møbler. Det behøver ikke at koste en formue, og selv med et relativt lavt budget kan du med en god indsats indrette din bolig med det nordiske look, du altid har drømt om.

God fornøjelse!