Oplever du, at din bolig trænger til at friskes op, men at indkøb af helt nye møbler og accessories er for uoverskueligt? Så kan det være, at du skal pifte boligen op med smukke designs af nye farver. At male med en ny farve er tit en god og budgetvenlig måde at give din bolig et nyt udtryk og har en positiv indvirkning på dit humør.

Hvilken farve skal du vælge?

Når du kigger på et farvekort hos din lokale farvehandler, kan det pludselig virke uoverskuelig at vælge, for alle farver er smukke på hver deres måde. Det behøver ikke at være en svær opgave; start med at tage nogle farveprøver med hjem og hold det op mod dine møbler og se hvordan lyset i din lejlighed påvirker farven.

Alt efter hvilken farve du vælger og hvilken malingstruktur du vælger, skal du overveje om du skal male hele rummet eller kun en enkelt væg. Hvor en lys farve sagtens kan beklæde et helt rum, uden at det føles som om væggene falder ned over dig, kan en mørkere farve have den modsatte virkning.

Der findes fx malinger med en kalkstruktur i sig og som kræver en bestemt malerteknik. Selvom disse typer malinger kan virker besværlige, giver det din væg et helt særligt og lækkert look.

Som udgangspunkt, kan det være en fordel at starte med at male en enkelt væg og se hvordan det føles. En enkelt farvet væg kan virkelig tilføre et friskt pust til dit hjem og hjælpe med at fremhæve den råde tråd i din indretning.

Alternativt kan du male en halv væg, hvis du er så heldig at have et højt gulvpanel. Visse gamle lejligheder og huse har høje gulvpaneler og det kan virkelig åbne op for nogle spændende resultater som giver visuel kontrast til rummet. Mal vægfladen mellem panelerne så panelerne på den måde skaber en naturlig afgræsning.

Lad farverne og fantasien føre dig

Har du svært ved at vælge hvilken farve, skal du ikke begrænse dig. Lad dig inspirere af de mange boligmagasiner, som tit giver indblik i forskellige typer boliger, hvor rummene fremhæves med forskellige farver.

Det kræver selvfølgelig en lille planlægning, så der ikke går ren farve pallette i dit hjem. Der skal gerne være en form for sammenhæng, så farverne understøtter elementer i resten af din indretning. Tænk over hvilken sammenhæng du ønsker at fremhæve, når du kigger fra den ene ende af boligen til den anden.

En god huskeregel med mange farver, er at skabe harmoni i farvesammensætningen ved at holde dig til de samme nuancer og farvetoner. Så kan et rum med lilla, blå og rosa pludselig godt se fantastisk ud sammen, fordi de blålige toner både går igen i de rosa og lilla nuancer.

Tænk på at alle farver enten har en undertone af blå eller rød. Derfor kan de samme farver godt tage sig forskelligt ud, hvilken undertone og nuance du sammensætter dem i.

Lad dine møbler stå frem med farver

En anden måde at skabe synergi i din indretning og valg af farve på væggen(e), kan være ved at male nogle enkelte møbler. Det kan fx være en bogreol som trænger til nyt liv, et lille skab eller en stol, som kan hjælpe med at binde rummet sammen.

Hvis du alligevel er mest til at holde dine vægge hvide, kan du eksperimentere med at farve et enkelt møbel, som står frem fra resten af rummet. Igen kan det være et møbel, som du synes kan trænge til nyt liv. På den måde fremhæver du selve møblet og dets funktion.