Du kender det sikkert godt: hvor skal man hænge lamperne? Når man har indrettet sin stue, køkken eller værelse, er det evige problem altid, hvor pokker man skal hænge lamperne. For hænger de der, blænder de så? Hvis de hænger her, støder vi så ind i dem? Og hvad med her, vil vi så overhovedet kunne se ordentligt? Placeringen af lamper i diverse rum er altid problematisk – men, det vil jeg gerne hjælpe med at gøre noget ved, så det problem ikke opstår igen!

Placering af lamper i stuen

Lamper i en stue eller køkken skal som hovedregel placeres i øjenøjde, målt fra siddende position. Lamper må i teorien aldrig blænde – og du skal ikke kunne se ind i en lampe, når du sidder i sofaen eller lænestolen. Det generer dine øjne mere end nødvendigt, og du vil ikke kunne slappe af fordi du hele tiden skal knibe øjnene sammen. Det mest intime lys får du fra lamper, der kaster lyset nedad og – ikke op på loftet (hvis det er det, du ønsker).

Derudover skal lamper helst oplyse rummet ved hjælp af små “lys-øer”, så der ikke er mørke hjørner – det giver den bedste fornemmelse af tryghed, og så er der intet, der distraherer dine øjne. Ofte skal stuen (hvis det er her, nye lamper skal sættes op) også rumme et godt læselys, dvs en mindre og stærkere lampe ved din yndlingslænestol, hvor du ofte læser. Det er derfor ikke nok med én kæmpe lampe midt i rummet, da det ikke er tilfredsstillende for øjnene.

Brug slutteligt også lamper forskelligt, og skab et varieret lys i  fx stuen ved at variere mellem lyskilder som fx almindelige bordlamper, standerlamper og læselys – spots eller pendler.

Jeg håber, disse fifs kunne hjælpe til at få lidt mere overblik i forhold til lampers placering – uanset om det er i soveværelset, stuen, køkkenet osv. Mangler du nye fede lamper, kan du finde nogle fantastisk flotte nogen af slagsen her.