Er du meget kreativt anlagt? Så er det måske en idé for dig at lave dine egne reoler. Det er en ret fed idé, da du selv kan sætte dit præg på reolerne, og derfor få dem til at passe perfekt ind i det rum, hvor du gerne vil bruge dem. Ikke desto mindre kan du lege med forskellige kreative idéer, som skiller sig ud fra de reoler, man kan købe i butikkerne. Dermed vil du kunne skabe reoler, som ingen andre har – og det finder jeg i høj grad som en motiverende faktor for at gå i gang med et projekt som dette. Du skal selvfølgelig ikke snydes for en fremgangsmåde – for det må gerne blive lidt lettere at lave, så du kan overskue det i en travl hverdag! Jeg vier dig en fremgangsmåde på en reol, som jeg selv skal i gang med i den nærmeste fremtid – og den vil jeg ikke snyde dig for. Den er fra boligblog, og glæder mig vildt meget til at gå i gang med at lave den!

DIY: reoler

• Find ud af hvilket formål din reol skal have og lav dine mål efter det (det er noget af det vigtigste). Skal der være plads til et eller andet i en bestemt størrelse? Baser dine mål efter det.

Reolen som jeg gerne vil lave, er i to moduler; et stort på 3 fag og et på et enkelt lidt længere fag.
Dybden er 18 cm, højden er 98 cm. Længden på det store fag er 200 cm og 105 cm på det ‘lille’ fag.
Reolen er lavet i MDF med en tykkelse på 2 cm. Det kan du få skåret til ved dit lokale byggemarked.

Hvis der tages udgangspunkt i det store modul, skal der skæres:
• 2 lange plader på 200 cm.
• 2 yderligere lange plader på 196 cm (reolen har 4 hylder, de to midterste er mindre, da de sidder indvendigt på ‘rammen’).
• 2 plader på 94 cm (endepladerne).
• 6 små plader på 30 cm (mellemrummene).

• Mal alle pladerne først, inden du samler den. Det er et stort arbejde at male den, og det er nemmest at gøre usamlet. MDF suger rigtig meget, og der skal mange lag maling til. Det kan være en rigtig god ide at male dem med en grunder først. Brug en kortåret rulle til malerarbejdet – og sørg for at have maling nok.

• Mål af  til dyvler og skruer og bor ud, inden du samler.
De to midterste lange plader er skruet fast i enderne på reolen. De små lodrette inddelere er også skuet fast i top og bund, og de midtereste er sat fast med dyvler.
Med et forsænkerbor kan du gøre plads til skruehovedet på skruerne, så det kommer ned i træet. Så kan du spartle det til, så det ikke ses.

Start med en lang plade ‘toppen’ og den ene ende, når du samler den. Sæt mellemrum på og så en lang hylde og sådan fortsætter du, for til sidst at slutte af med at sætte ‘bunden’ på.

• Reolen er en rigtig tung sag, og der skal nogle solide beslag til. Jeg har sat min op med nogle vinkelbeslag str. 4×5 cm indvendig i reolen. To i hver side (top og bund) og to i bunden (omk. midten), så den ikke buer på midten.
Beslag er aldrig særlig kønne så sørg for at stille ting foran, som kan skjule dem.

God fornøjelse.

Hvis du gerne vil have idéer til en anden udformning af dine reoler, kan du med fordel kigge her.