Køkkenhavens placering

Jeg har fundet følgende råd inde på bolius.dk, som du kan bruge, når du skal lave din egen køkkenhave:

Placér din køkkenhave på det mest solrige sted i din have. Selvom der er meget sol, er der ikke sol 24 timer i døgnet, så de skal nok få lidt skygge. Det samme gælder, hvis du skal placere et drivhus. En optimal placering er både vigtig for beplantningernes vækstmuligheder, for deres chance for at overleve og hvor store de bliver, og du undgår samtidig lettere, at planterne angribes af forskellige plantesygdomme. Placeringen gør især en forskel først og sidst på sommersæsonen, da det betyder, at du forlænger din vækstsæson. Hvor længe kommer an på placeringen og vejret.

Denne jord, kan du plante dine køkkenurter i

Disse gode råd er set inde hos bolius.dk:

I en køkkenhave er den bedste jord en let velmuldet, porøs og humusrig jord. Humus er det organiske materiale, der dannes ved nedbrydning af fx blade og grene. Jorden i din køkkenhave skal helst være så let og porøs, at du kan grave og plante i jorden med hænderne. Bedøm din jord ved at lave en lakmusprøve eller ved at udføre en jordbundsanalyse med et selvindkøbt analysesæt. Du kan også få lavet en professionel jordbundsanalyse på et laboratorium, men det er temmelig dyrt. Analysesættet kan du til gengæld bruge flere gange – køb det i velassorterede planteskoler eller hos plantehandlere.

Sådan laver du en lakmusprøve

Jeg har set dette råd på bolius.dk:

Køb lakmuspapir eller indikatorpapir i en velassorteret planteskole eller planteforhandler. Opløs en lille håndfuld jord i en spand eller pose med lidt vand. Lad det trække i ca. en halv time. Dyp lakmuspapiret ned i blandingen. Farven varierer mellem blå, som betyder sur, og rød, som betyder kalkrig. På et oversigtskort, som følger med lakmuspapiret, kan du, ved hjælp af farven, aflæse det rigtige cirkatal for jordens pH. Denne målemetode er ikke 100 procent præcis, men er en indikator.

Billede: aperte